Jak si upéct vlastní domácí kváskový chléb

Jak si upéct vlastní domácí kváskový chléb
Ohodnoť článek

V dávné minulosti na tom nebylo nic nezvyklého. Domácí pekárnu měl doma takřka každý a bylo jen na něm, jak kvalitní chléb si upeče. Dnes není problém koupit v supermarketech celou řadu druhů chleba, objevují se však časté stížnosti, že to jednoduše není ono. Přečtěte si, jak si můžete kvalitní a zdravý kváskový chléb upéci jednoduše přímo doma!

Kvásek si můžete opatřit s pomocí kváskové mapy

Největší problém zpočátku bude opatřit si kvalitní kvásek. Mezi nadšenci se dokonce za tímto účelem zrodila kvásková mapa, jež spojuje lidi, kteří v případě zájmu druhým pomůžou s opatřením kvásku a nastartováním vlastní výroby.

Nutné suroviny

Samotná příprava není nijak náročná. Potřebujete vlastně jen pár nezbytných surovin:

  • 20 g kvásku
  • 150 g žitné mouky
  • 2 čajové lžičky soli
  • 2 čajové lžičky drceného kmínu
  • 250-300 g vlažné vody
  • 250 g pšeničné mouky

Postup práce

Jestliže máte všechny tyto suroviny pohromadě, můžete se s chutí pustit do práce. Nejprve smíchejte kvásek s žitnou moukou a vlažnou vodou, poté jej přikryjte potravinářskou fólií a nechte přibližně tři hodiny vzejít na teplém místě. Vzešlý kvásek je třeba promíchat se zbylými ingrediencemi. Když vám bude připadat směs až moc hustá, nebojte se přidat vlažnou vodu.

Následně směs vyndejte z nádoby na pomoučený vál, zapracujte do něho pšeničnou mouku a zformujte do ošatky. Doba kynutí na teplém místě je nyní 3-5 hodin, protože kvásek je o něco pomalejší. V nádobě s víkem se pak těsto vkládá do trouby rozehřáté na 250 stupňů. Pak se již můžete těšit z výborného křupavého domácího chleba!

Pochutnáte si na něm mnohem víc, protože bude oproštěn od různých chemických přísad, které jsou při pečení průmyslového chleba takřka samozřejmostí. Věřte tomu, že ve chvíli, kdy se vaše okolí dozví, že si pečete svůj vlastní chléb, určitě nějaký soused zazvoní u vašich dveří!

Štítky:

Komentáře