S lepkem nebo bez?

S lepkem nebo bez?
Ohodnoť článek

Chutná vám pečivo nebo vám nechutná a způsobuje potíže? Stále více lidí se uchyluje k bezlepkové stravě a mají k tomu více důvodů. Hlavním důvodem jsou rostoucí případy Celiakie a celkové lepkové intolerance. Stále více lidí má potíže s trávením pečiva. Může za to mražené těsto, spousta přípravků, které se do něj přidávají, stabilizátory a zvýrazňovače chuti a kdo ví co ještě. Mohou za to geneticky modifikované potraviny. Může za to celkový životní styl. Dalším důvodem je skutečnost, že lepek se démonizuje a možná až moc. Je dobré tedy lepek vypustit, i když jste zdravý?

Lepek jako strašák

Jde o docela kontroverzní téma, kdy se dělí lidé na příznivce i odpůrce. Lepek provází celá řada mýtů a konspiračních teorií. Pokud patříte k těm, co trpí Celiakií, je jasné a celkem pochopitelné, že je nutné vyloučit lepek ze stravy a důsledně se mu vyhýbat. V tomto případě způsobí problém i stopové množství lepku. V dnešní době ale Celiakie není jediná diagnóza. Mnoho lidí nutí vyloučit lepek ze stravy i takzvaná lepková intolerance. Tu je ale opravdu velmi těžké diagnostikovat. Celiaci reagují na konzumaci lepku ve většině okamžitě. Při intoleranci ale nelze stejně snadno poznat, že je to lepek, co způsobuje potíže při zhoršení zdravotního stavu.

Celiakie nebo lepková intolerance?

Lepková intolerance se poznává opravdu složitě. Lidé, kteří trpí negativními účinky na lepek, pociťují své potíže se značným zpožděním. Nastane-li vyřazení lepku ze stravy, nedojde nutně ihned ke zlepšení stavu, nebo k jeho setrvání. Okamžitý výsledek prostě nevidíme. Konzumace lepku také nemusí být tím problémem, nebo se nemusí ihned projevit. Máte podezření, že vám lepek nedělá dobře? Je dobré vždy navštívit lékaře.

Některé z konspiračních teorií dokonce i tvrdí, že tato lepková intolerance postihuje až 40 % naší populace. V současnosti ale neexistuje žádná vědecká studie, která by to jednoznačně potvrdila. Potvrzeno je 1 až 2 % populace, které trpí Celiakií, a stejné množství je i pro lepkovou intoleranci.

Je lepek zdravý nebo ne?

Stále je otevřená otázka, zda je lepek zdravý a zda nemá neblahé účinky i na lidi bez intolerance na lepek. Všechno ale zatím nasvědčuje tomu, že se není třeba lepku bát. Faktem ale je, že lidé, kteří přejdou na čistě bezlepkovou stravu, se v brzké době velmi často opravdu cítí mnohem lépe. Je to celkem paradox, protože to nemusí vůbec souviset se samotným lepkem. Jakmile totiž vyřadíte ze stravy lepek, cítíte se lépe, protože se současně vzdáte i další nezdravé stravy.

Vzdáte se totiž i sušenek, zákusků, dortíků a všech výrobků z bílé mouky. Vyřadíte pizzu, hamburgery, párky v rohlíku a další fast food. Nezdravá jídla nahradíte něčím mnohem zdravějším. Většinou jde o rýži, jáhly, kuskus, luštěniny, kukuřici, quinou a podobné potraviny. Jde o velmi radikální změnu jídelníčku, po které se musí cítit lépe úplně každý.

Jde tedy o to, omezit nezdravé věci a to můžete i s ponecháním části lepku ve vaší stravě. Budete se cítit lépe, pokud budete jíst zdravěji. Bílou mouku lze nahradit celozrnnými potravinami nebo ovesnými vločkami. I když lepek sice obsahují, jde o zdravější variantu a problémy vám s největší jistotou způsobovat nebudou.

Štítky:

Komentáře